Arma de construcción masiva
15/03/2019
Una educació mal educada

Després de l’èxit rotund de Los bancos regalan sandwicheras y chorizos, la jove companyia José y sus Hermanas torna al Tantarantana per reafirmar-se amb el seu estil artístic que ja els caracteritza, i el seu teatre compromès i crític amb l’actualitat; qüestionar allò que ens rodeja i que tot i ser injust ho hem acceptat perquè ens resulta més còmode.

El títol de l’obra defineix perfectament el sistema educatiu contemporani, una arma de construcció massiva que produeix estudiants: passar la quantitat més gran de teoria possible per un embut mentre escoltem (i ens ho creiem tot) asseguts en una cadira. Però què és essencial aprendre i que no ho és?

Actualment, les formacions acadèmiques reglades són la necessitat d’obtenir una nota per poder passar una selecció, obtenint un altre nota, per obtenir-ne un altre, que aquesta ens portarà a obtenir un sou més elevat i etcètera, etcètera…: obtenir números per tenir més números. L’obra no se centra en com s’educa principalment, sinó en les conseqüències d’aquesta educació: els valors que en desprèn, element que resulta molt més interessant, original i provocador.

Com a estudiant de segon de batxillerat, m’he sentit molt identificat amb el que s’explica. I te n’adones de tot allò que l’educació obvia, una educació que tot ho vol racionalitzar i on els valors humans passen a segon terme. Una educació on no hi ha temps per mirar el que ens envolta, on els exàmens i les notes són l’essencial, passi el que passi, una educació deshumanitzada amb el nostre dia a dia i que evita els compromisos de les relacions humanes. Estudiem les vides dels altres però potser de les nostres no en sabem tant com pensem. Posem notes a continguts d’un currículum o al coneixement? Fins a quin punt estudiem per obligació o per enriquir-nos?

Els espectacles de José y sus hermanas tenen la capacitat de generar als caps dels espectadors una metralladora de preguntes sense respostes clares, i és això el que els fa únics i els dota d’aquesta sensibilitat.

Sílvia Ferrando, directora de l’espectacle, torna a assumir el repte d’estar al capdavant d’aquesta companyia creant un espectacle que oscil·la entre el teatre “documental” i la performance i que permet que l’espectador tingui sempre molt a preguntar-se.

Arma de construcción masiva és el teatre que volem veure, que arrenca els vestits que decoren a la societat i ens mostren altres perspectives sobre la quotidianitat amb la sinceritat per davant (tot i que també hi ha lloc per a la mentida).

 

 “La educación puede ser algo más que un cenicero el día del padre.”

Todo lo que necesitas para ir al teatro

Arma de construcción masiva

Arma de construcción masiva

La compañía José y sus hermanas presenta el espectáculo Arma de construcción masiva.

Sinopsis

Después de Los bancos regalan sandwicheras y chorizos sobre los rastros del franquismo en la actualidad, la compañía José y sus Hermanas ha decidido sumergirse en la educación en España hoy en día, nuestra educación en sus múltiples facetas: la educación en la escuela, con todas las reformas educativas y protestas que ha sufrido el país; la educación familiar y de nuestro entorno; la educación del mundo de las imágenes, de la música, de los medios, de las redes. Todo lo que nos impacta y “educa”. Todos aquellos constructos sociales y lingüísticos que asumimos como propios y validamos.

Vídeo
Fotos
Valoración colaboradores

Valoración espectadores
  • Victòria Oliveros Layola
    Victòria Oliveros Layola
    12345

    L’equip de joves actors ens pren com a contenidors per buidar una densa substància barrejada en explicacions il·lustrades sobre com el sistema que vam crear ens domina. Tracta amb la posverdad, els abusos del capitalisme i com el règim que suposadament defensa el individualisme i la privacitat acaba explotant i abusant de la societat en massa. Un magnífic exercici d’implicació sociopolítica i d’honestedat narrativa que demostra el gran potencial artístic d’aquesta nova generació. No us la perdeu!! https://gaudintdelteatre.wordpress.com/2019/03/01/arma-de-construccion-masiva/

    01/03/2019
Artículos relacionados
José y sus hermanas reflexiona sobre l'educació al Tantarantana

José y sus hermanas reflexiona sobre l'educació al Tantarantana

19 Febrer 2019

El Tantarantana ha presentat en roda de premsa Arma de construcción masiva, la nova producció de la companyia José y sus hermanas que es podrà veure del 20 de febrer al 17 de març. “És […]

Francesc Cuéllar: "No es pot fer la revolució en les teves estones lliures"

Francesc Cuéllar: "No es pot fer la revolució en les teves estones lliures"

21 Novembre 2018

Redactor: Iván F. Mula / @ivanfmula Actor, dramaturg i director, Francesc Cuéllar es postula com una de les revelacions del panorama teatral més recent gràcies a la seva participació a […]

8 raons per anar a Terrassa (o al TNT)

8 raons per anar a Terrassa (o al TNT)

21 Setembre 2018

REDACCIÓ: Aída Pallarès / @aidapallares Participatiu, adaptat, inclusiu, assequible i paritari. Per a tots els públics i per als nous públics. Així serà l’onzena edició del Terrassa Noves Tendències (TNT). […]

Hay que ser usuario de Teatre Barcelona
¡Únete, es gratuito! Ya somos más de 80.000

¿Ya estás registrado?

He olvidado la contraseña

Crear usuario

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.