La Sala Beckett posa la mirada als fluxos migratoris de la Mediterrània

Redacció

La Sala Beckett engega el seu primer cicle a la nova seu del Poblenou posant a la mirada a la Mediterrània i els fluxos migratoris amb diverses xerrades i activitats i cinc espectacles: Odisseus, De carenes al cel, El rey del gurugú, Nador i Sous la plage. El cicle Mar de miralls s’inicia el 23 de desembre i fins al 5 de febrer.

Podem fer alguna cosa els ciutadans davant del drama dels refugiats? Segurament aquesta és una pregunta que els últims mesos passa pel cap de molta gent. Però sovint, expliquen des de l’Institut d’Estudis de la Mediterrània (IEMed), acabem desistint d’actuar. Alguns, perquè pensem que no hi podem fer res, d’altres perquè confiem que amb la tasca de les ONG i els voluntaris catalans que s’han desplaçat als camps de refugiats o s’han llançat al mar per ajudar en el rescat de persones, n’hi ha prou. Però des d’aquí encara es poden fer moltes coses. «Queda molt per fer, per mobilitzar-nos. És la nostra obligació com a ciutadans», recorden.

La Sala Beckett s’ha aliat amb l’IEMed per obrir un nou front de conscienciació a través del teatre. El cicle Mar de miralls. Fluxos de migració a la Mediterrània vol promoure un context obert de reflexió i debat, abordant-lo tant des d’una perspectiva artística com històrica, social i política. D’aquesta manera, no només s’hi podran veure espectacles, sinó també testimonis en primera persona, xerrades i trobades ens serviran per ampliar la mirada i per entendre millor la qüestió migratòria.

CINC ESPECTACLES, CINC MIRADES

Odisseus, de la companyia Teatre Tot Terreny -responsable, entre d’altres, d’èxits com Ragazzo-, obrirà el cicle el 23 de desembre amb una adaptació contemporània de l’Odissea d’Homer, un referent de la literatura universal i un dels grans mites de la cultura Mediterrània. Quimet Pla dirigeix 17 actors i 5 músics en «un gran conte» que «ens ensenya que la gent que fuig de casa, l’únic que vol és refer-se per poder-hi tornar».

A partir del 18 de gener, la companyia Obskené -companyia resident a la Sala Beckett- presenta De carenes al cel, un espectacle que aborda «temes inabastables» des de la pròpia experiència dels intèrprets i la seva relació amb la Mediterrània. Amb dramatúrgia de Judith Pujol i Albert Boronat, l’espectacle és una «polifonia de llenguatges»: d’una banda, més proper al teatre documental, el treball audiovisual d’Alba Sotorra a Síria i la música de la mediterrània oriental i de l’altra, una mirada ficcionada amb la interpretació d’Ilona Muñoz.

Durant el cicle, a més, es podran veure tres espectacles amb dues úniques funcions. El rey del Gurugú, de Ferran Joanmiquel, testimonia el drama de la migració subsahariana a través dels ulls d’un gos, Marley, que acompanya l’Abdul en el seu salt per la tanca que el separa d’Europa. Nador, basat en la l’obra literària de Laila Karrouch, escriptora catalana d’origen amazic, mostra les diferents maneres de veure l’amor, la lleialtat, la feminitat, la sexualitat i les arrels culturals. Finalment, Sous la plage, de Marc Villanueva i Gerard Valverde, mostra en primera persona l’experiència de Mohammad Bitari, periodista refugiat d’origen sirià-palestí.

TROBADA ENTRE REFUGIATS, MIGRANTS I DRAMATURGS

A banda dels espectacles, la Sala Beckett també aposta per la reflexió amb diverses xerrades on hi participaran des del periodista Mohammad Bitari i els escriptors Najat El Hachmi i Pius Alibek, com voluntaris del grup de rescat EREC, entitats com Fundipau o membres de l’IEMed.

A més, s’ha organitzat el workshop Entre vivència i memòria, una trobada entre refugiats, migrants i dramaturgs per reflexionar com transmeten les arts escèniques la realitat dels processos migratoris i treballar el potencial que té el teatre com a eina de sensibilització i mobilització de l’opinió pública.

 

Escrito por
Redacció
Artículos relacionados
Comentarios
Sé el primero en dejar tu comentario
¡Enlace copiado!